Herní historie 1. března 2024

Novinky na počátku roku 2024

Začátkem tohoto roku jsme vypustili (a na streamu oznámili) některé naše projekty, na kterých jsme v rámci našeho spolku a archivu pracovali.

Prvním takovým projektem bylo zveřejnění našeho inventarizačního systému, jenž slouží k evidenci předmětů které jsou součástí (nejen) naší herně historické sbírky. V současnosti zde vedeme více než 7000 předmětů zahrnující herní konzole a počítače, hry, přepisovatelná média s uživatelskými programy a literaturu (včetně herních časopisů).

Minulý rok jsme také začali s tvorbou metody na digitalizaci počítačových disket a kazet. První (zajímavější) plody z našeho experimentování jsme zároveň zveřejnili i v našem inventarizačním systému, jako např. tuto uživatelskou kazetu s některými (do nedávna) jinde nezveřejnými hrami na ZX Spectrum.

V rámci digitalizace se samozřejmě neomezujeme jen na paměťová média pro osobní počítače. Dlouho dobu se totiž také zabýváme skenováním a digitalizací různých tiskovin – zejména pak herních časopisů, ale také např. historických fotografií.

Kromě skenování časopisů jsme také dávali dohromady jejich databázi.

Posledním projektem, na kterém jsme minulý rok začali dělat, byly historické rozhovory s pamětníky z videoherní a počítačové kultury. První rozhovor, který můžete na stránkách Herního archivu nalézt je rozhovor s Luborem Kopeckým – jedním z tvůrců prvního Poldy nebo prvních Bulánků.

Tyto projekty hodláme v roce 2024 nadále rozvíjet a nemůžeme se dočkat, až vám budeme moci představit více. Děkujeme za vaši podporu i v tomto roce.