Herní historie 20. května 2024

Úvod k PROJEKTU CÍTOV

Ahoj! Rádi bychom Vám oznámili nový projekt na kterém se podílíme a který si na začátek vyžaduje drobný historický kontext: Jak jistě víte, tak v 80. letech zde byla relativně rozšířená kultura tzv. počítačových klubů. Jedním takovým klubem byl i počítačový klub z Cítova, který byl spoluzaložen Jozefem Havelkou a který fungoval pří místním JZD. Tento klub byl otevřen prakticky každý den, jednou za čas pořádal tzv. „Atari bály“ nebo akce pro pedagogy a zároveň vydával vlastní software pro ZX Spectrum a Atari.

K Cítovskému klubu a k Jozefu Havelkovi se asi před rokem dostal sběratel Ladislav Greiner, který ho dopátral skrze ceník československého softwaru na ZX Spectrum. Dal o tom tehdy vědět sběratelům a členům komunity kolem 8-bitových počítačů jako je Karel Ondráček, Tomas Nestorovic, Kamil Ševeček a zároveň našemu archivu. Zatímco ostatní si od pana Havelky odváželi primárně software, my jsme z Cítova odjížděli s autem naloženým po strop počítačema, počítačovým příslušenstvím a různými dokumenty. Když jsme tehdy k panu Havelkovi jeli, tak jsme s ním mimojiné udělali i náš první orálně historický rozhovor.

Po roce od této akce nám a jmenovaným sběratelům však Ladislav Geiner znovu napsal, že by se rád nad Cítovem znovu sešel a rád vymyslel, co se všemi těmi věcmi, co se od pana Havelky odvezli, udělat. Minulý Pátek (17.05.2024) jsme tedy usedli kolem jednoho stolu a po dlouhé rozpravě jsme se dohodli, že veškeré předměty, co se od pana Havelky odvezli, zdigitalizujeme, zinvetarizujeme a dáme na jedno místo – to vše do konce prázdnin.

Výstupem tohoto projektu by měl být seznam všech sbírkových předmětů z Cítova, digitální kopie datových nosičů (tzn. disket a kazet) a scany historických dokumentů (např. Cítovské kroniky, návštěvní řád, propagační materály, obaly od programů ad.). Zároveň by celý tento fond měl být doplněn o historické rozhovory s Cítovskými pamětníky. Fyzické předměty budou pak přístupné v našem archivu nebo u zmíněných sběratelů, rozhovory budou na našich stránkách a digitalizovaná data v našem inventáři nebo na stránkách cs.speccy.cz (kromě dat, které by mohli nějak porušovat autorská práva nebo by mohli nějakým způsobem poškodit kteréhokoliv z aktérů projektu).

Veškerý postup budeme sdílet na sociálních sítích a na stránkách Herního archivu.

(Foto od: Ruda Suchý)

Cítov