Herní historie 28. června 2024

Originální hra z pořadu Videostop

Jak jsme slíbili, tak jsme konečně zdigitalizovali a zveřejnili originální hru z pořadu Videostop. Hra původně neměla být vůbec veřejně distribuovaná a její spuštění a zapojení tedy není úplně triviální. Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili stručný návod, který by vás měl seznámit s tím, co vše k hraní potřebujete a jak hru zapnout a ovládat. Na tomto odkazu budeme později doplňovat i další věci týkající se tohoto projektu (jako jsou rozhovory, další předměty apod.).

Videostop

Pro ty, kteří se nechtějí babrat se stahováním Basicových interpreterů a zapojováním joysticků si doporučujeme stáhnout upravenou verzi programu z cs.speccy (za jejíž přípravu převelice děkujeme Romanu Bórikovi). Na cs.speccy zároveň můžete s upravenou hrou stáhnout i její dvě originální neupravené verze (upravená verze programu je pojmenována "Videostop_v1_fixed.tap" nebo "Videostop_v1_fixed_kemp.tap").

Na kazteách od pan Ing. Vodáka jsme však nenašli jen dvě verze Videostopu – verzí hry lze nalézt na kazetách hned deset a je na nich i rozpracovaný font ze hry a jiné autorovy programy, které se používaly v rámci vysílání v ČST. Pokud by tedy někoho zajímalo, jak se jednotlivé verze lišily a co jiného pan Vodák dělal, tak si kompletní dump obou kazet můžete stáhnout zde:

Kazeta s programy na ZX Spectrum od Ing. Zdeňka Vodáka obsahující několik verzí hry z pořadu Videostop.

Kazeta s programy na ZX Spectrum od Ing. Zdeňka Vodáka obsahující několik verzí hry z pořadu Videostop.

Pokud byste si nevěděli s čímkoliv rady tak se nesotýchejte ozvat.